יום שלישי, 3 באוגוסט 2010

הנחיות לשנת שמיטה-ליומן הגנן


הנחיות לתחזוקת גן הנוי בשנת שמיטה תשס"ח

אגר' ישראל גלון (שה"מ, מ. החקלאות)


כתוב בתורה (פרשת בהר, ספר ויקרא פרק כ"ה) "...דבר אל בני ישראל ואמרת אליהם, כי תבואו אל הארץ אשר אני נותן לכם ושבתה הארץ שבת לה'. שש שנים תזרע שדך ושש שנים תזמור כרמך ואספת את תבואתה. ובשנה השביעת שבת שבתון יהיה לארץ שבת לה'. שדך לא תזרע, וכרמך לא תזמור, את ספיח קצירך לא תקצור ואת ענבי נזירך לא תבצור שנת שבתון יהיה לארץ...."
זה אחד המקורות העיקריים בתורה בו העם היהודי מצווה על מצוות שמיטה הנוהגת בחקלאות בארץ ישראל אחת לשבע שנים. מצוות השמיטה חלה גם על ענף הגינון הפרטי והציבורי ועל כל העוסקים בו.
דברי מיועדים לאלה המעוניינים לשמור שמיטה בגן הנוי או העובדים עם לקוחות פרטיים או גופים ציבוריים המבקשים מהם לשמור שמיטה בגן, ברצוני להסביר בקצרה עיקרי הדברים, מה מותר ואסור לעשות בשמיטה.

בכל שאלה מומלץ לפנות לייעוץ הילכתי של הרב המקומי  בכל רשות ויישוב.

עיקרי המצוה בגן:
בשנת השמיטה אסור לשתול ולזרוע בגן הנוי, אסור לגזום גיזומים מקצועיים בעצי נוי, עצי פרי וורדים ואסור לעבד את הקרקע. לגבי כל שאר המלאכות נהוג הכלל "אוקמיי(קיום) ואברויי (שיפור/הבראה)" כל מלאכה שנועדה לקיים את הצמח והגן מותרת, כל מלאכה שנועדה לשפר את מצב הצמח והגן אסורה.  בנוסף, כל מלאכה אשר אם לא נעשה אותה יגרם נזק קשה לצמח או נזק קשה לתיקון מותר לעשותה. - זו התורה על רגל אחת.

לכן, אנו נוהגים לקראת שנת השמיטה לסיים את כל השתילות בגן, לדשן היטב כדי להימנע מדישון בשמיטה, לבצע את כל הגיזומים המקצועיים לפני ראש השנה. טיפולים מיוחדים בדשא כמו דילול, איוורור, חיפוי ושיזרוע לעשות לפני ראש השנה.

בשמיטה אנו עוסקים בטיפול בגן כדי לשמור על מראהו ונויו.
משקים בכמות הנדרשת, מכסחים את הדשא וחותכים את שוליו, מותר לטפל במחלות ומזיקים אשר אם לא נטפל הצמח יפגע או לא יראה טוב, מותר לגזום גדר חיה פורמלית בוגרת. כמובן שמותר לעסוק בנקיון. לגבי ביצוע גנים חדשים. מותר לתכנן, לבצע פיתוח (קירות, ריצופים, תאורה, מתקנים ודומם) מותר לבצע מערכת השקייה. אך, אסור לעשות הכנת קרקע, אין מביאים קרקע ובודאי שלא משפרים בקומפוסט ודשן יסוד ולא מכינים לנטיעה. את עבודות הכנת הקרקע והנטיעה דוחים לאחר השמיטה.


טבלת סיכום מותר ואסור בשמיטה - אחזקת הגן

אסור -אברויי

מותר -אוקמי

העבודה
אסור בעודף
מותר בכמות נדרשת
השקיה
אסור
רק למניעת תמותה בקרקע חולית
דישון
אסור
רק למניעת תמותה

זיבול

אסור

גיזום להמשך פריחה

מותר בלי להתכוון
קיטום להורדת פרח
אסור

גיזום לעיצוב עץ

מותר בשינוי
גיזום למניעת שבר

מותר בלי לעבד
ניכוש עשבים

מותר לנקיון
כיסוח עשב

מותר
ריסוס עשב

מותר אם נזק משמעותי
הדברת פגעים

מותר
טיפול בדומם

מותר
טיפול במתקנים
אסור

החלפת צמחים

מותר
ניקיון הגן
אסור

השלמות מילואים

מותר
טיפול במערכת השקיה

מותר גדר בוגרת
גיזום גדר חיה
אסור

עיבוד קרקע

מותר ללא עיבוד
יצירת גומות



טבלת סיכום מותר ואסור במדשאה בשנת שמיטה

אסור -אברויי
מותר -אוקמי

העבודה

להשקות בעודף
+ ע"פ צריכת המים
השקיה
אסור

דישון

מותר כרגיל
כיסוח

מותר (בלי עיבוד)
שולי הדשא
אסור

דילול
אסור

איוורור
אסור

חיפוי
אסור

שזרוע

מותר
צביעת דשא

מותר
ניקיון

מותר
טיפול במערכת השקיה


מנסיוני כבר ארבע שמיטות זה אפשרי, גנים שהוכנו כראוי, ומטופלים ע"פ עקרונות אלו, יראו טוב בשמיטה. כמובן צריך לקבל החלטה עקרונית שרוצים לשמור שמיטה מהסיבות שנאמר לעיל - אמונה ורצון לקיים את המצווה, או רצון להענות לדרישת הלקוח.

ברצוני להדגיש שכל ההנחיות לטיפול בגן בשמיטה הינן רק לגן בקרקע ובשטח הפתוח, וכאשר הצמחים בתוך מבנה,על רצפה ומתחת לגג ניתן לבצע את כל עבודות הגן כבשנה רגילה. כלומר בגינון במיכלים בתוך מבנים, משרדים וכדומה נוכל להמשיך לעבוד כרגיל.

ולסיכום, משהו לנשמה: שנת השמיטה פותחת לכולנו חלון הזדמנויות להשקיע בדברים נוספים. בהשתלמות מקצועית, בשיקום הדומם ומתקני הגן, לשידרוג הגן לגן חסכני במים, ובתכנון והתארגנות לשנה שלאחר השמיטה. שש שנים אנו רצים, שנת השמיטה מאפשרת עצירת המירוץ, לימוד, מחשבה, שיקול דעת והתמלאות בכוחות רעננים לשנה חדשה. מדוע שנת שבתון מגיע רק למורים ולחוקרים? גם אנו הגננים רוצים שנת שבתון לפחות חלקית.                                                                

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...